Δευτέρα, 16 Μαΐου 2011

Τόσες σελίδες, τόσοι κωδικοί..

Όσο περισσότερο εξελίσσεται η τεχνολογία και το διαδίκτυο, τόσο πιο περίπλοκα γίνονται μερικές φορές τα πράγματα. Η πληθώρα πληροφοριών - information overload - που μας βομβαρδίζει κάθε μέρα φέρνει την άμεση ανάγκη για οργάνωση αυτών των πληροφοριών και των δεδομένων που θέλουμε να διατηρήσουμε.

Οι περισσότερες ιστοσελίδες απαιτούν πλέον από εμάς ή στην καλύτερη περίπτωση μας δίνουν το δικαίωμα να γραφτούμε ή όχι ώς μέλη. Αυτό απαιτεί ένα κωδικό, ή password. Είναι φυσικά αδιανόητο πλέον να κυκλοφορούμε μόνο μέ ένα κωδικό, ίδιο για το λογαριασμό email, ίδιο για το facebook, ίδιο για κάποια άλλη σελίδα ή ηλεκτρονική υπηρεσία.
Αν κάποιος βρει το κωδικό σου (που εύχομαι να μην είναι η ημερομηνία γέννησής σου ή το κινητό σου), μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημια.  Το λιγότερο που μπορεί να γίνει είναι να "κλέψει" όλες τις επαφές σου από τον λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείο, να στείλει ψεύτικα μηνύματα στους φίλους σου, και φυσικά να αναγκαστείς να κλείσεις εκείνον το λογαριασμό. Τα πράγματα μπορούν να γίνουν ακόμη χειρότερα αν έχεις αποθηκευμένα μηνύματα που δεν πρέπει να δημοσιοποιηθούν, ή αν ο κοινός κωδικός που χρησιμοποιείς είναι συνδεδεμένος με κάποια τράπεζα.

Ένας απλός τρόπος προφύλαξης των κωδικών σου είναι φυσικά να τους γράψεις κάπου. Αν αυτό το μέσο είναι το κινητό, κινδυνεύεις να τα χάσεις αν σου κλαπεί ή αν απλά χαλάσει. Μπορείς να καταγράφεις τους κωδικούς σε μια ατζέντα η οποία βεβαίως δεν θα την αφήνεις εκτεθιμένη εδώ και 'κει.

Υπάρχουν επίσης προγράμματα για τη φύλαξη των κωδικών. Αλλά ένας τρόπος να έχεις όλους τους κωδικούς σου μαζεμένους, χωρίς τον κίνδυνο να κλαπούν αλλά και να είναι μοναδικοί για κάθε ιστοσελίδα που επισκέπτεσαι είναι ο εξής:

  1. Καταρχήν, σκέψου μια σειρά γραμμάτων. Αυτό μπορεί να είναι τα αρχικά γράμματα από μια αγαπημένη σου ατάκα ή στίχο τραγουδιού - τουλάχιστον 8 χαρακτήρες, π.χ. "The moment I wake up, before I put on my make-up, I sing a little prayer for you." Διαλέγω "Isalpfy". Αλλάζω το Ι με το 1 και το s με $, έτσι έχω "1$alpfy". Κάτι που είναι αρκετά περίπλοκο για να το βρει με ευκολία ένα πρόγραμμα  αποκωδικοποίησης.
  2. Τώρα, ανάλογα με την ιστοσελίδα που επισκέπτομαι πχ facebook προσθέτω στον παραπάνω κωδικό  κάποια στοιχεία από το όνομα της ιστοσελίδας, πχ ae1$alpfykb, δηλαδή έκανα έναν συνδυασμό προσθέτωντας τα δύο πρώτα φωνήεντα στην αρχή και τα δύο τελευταία σύμφωνα (ανάποδα) στο τέλος της "μαγικής μου φράσης".
  3. Θα μπορούσα να παρεμβάλλω τα γράμματα και στο κέντρο. Αρκεί να είμαι συνεπής, και να βάζω κάτι αντίστοιχο κάθε φορά. Με αυτόν τον τρόπο έχω όπως είπα διαφορετικό κωδικό για κάθε σελίδα αλλά εύκολο για μένα να το θυμάμαι. 
Υπάρχουν και άλλοι τρόποι κωδικοποίησης των κωδικών μας. Άλλωστε θα πρέπει συχνά ακόμη και αυτό να το αλλάζουμε.

Καλό σερφάρισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...